REFUGEE FILM FESTIVAL: JOUTSA 19.-20.01.2024

Aikataulu

Festivaalipaikka on Joutsan Kino, Nuorisoseuran talo, Jousitie 27, Joutsa

Kaikkiin näytöksiin on vapaa pääsy.

PERJANTAI 19.1.

12:00 Lyhytelokuvanäytös

18:00 Io Capitano

LAUANTAI 20.1.

12:00 Onnelin ja Annelin talvi

13:30 Lasten taidenäyttely Dreamworldin avajaiset

15:00 Ukraina-näytös

18:00 Midnight traveler

Elokuvat

Perjantai

lyhärit www

Lyhytelokuvanäytös

Ikärajoitus K-12

 

Bisrat
O: Anna Blom
11 min, D
Kieli: somali
Tekstitys: englanti

 

3 lokakuuta 2013 Italiassa Lampedusan lähellä haaksirikkoutui pakolaisia kuljettanut vene ja ainakin 368 ihmistä hukkui. Osa turmasta selviytyneistä ihmisistä asuu nyt Pohjoismaissa pakolaisina. Bisrat on osa viisiosaista elokuvasarjaa Remembering Lampedusa, jossa turmasta selviytyneet muistelevat tapahtumaa ja heitä, jotka eivät selviytyneet.

 

Aisti minut
O: Ada Johnsson ja Youssef Asad Alkhatib
5 min, F
Kieli: suomi

 

Syyriasta Suomeen saapunut Sami päätyy hevosterapiaan käsittelemään menneistyynsä traumoja. Hänen on vaikea luottaa ihmisiin. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun hän tutustuu vanhaan hevoseen Uurakseen. Aisti minut -lyhytelokuva on tarina ystävyydestä ja luottamuksen uudelleen luomisesta hevosterapiassa. Voiko tunteet vain aistia ja ilmaista sanoitta? Tarina perustuu tositapahtumiin.

 

Aysha
Ohjaus Cengiz Akaygun
2021, 13 min, F
Kieli: kurdi, arabia
Tekstitys: englanti

 

Cengiz Akaygunin fiktioelokuva Aysha kertoo tarinan 10- ja 11-vuotiaista siskoksista, jotka elävät sodan ja perheen jännitteiden keskellä Syyriassa. Tytöt osallistuvat uskonnolliseen testiin ja kapinallinen Aysha haluaisi vapautua hänelle annetusta roolista, mutta tilanne alkaa muuttua vakavaksi.

 

You can’t stop the music
O: Hashim Didari
25 min, D
Kieli: dari
Tekstitys: englanti

 

Mitä tapahtuu, kun ei voi enää tehdä sitä, mikä on ammatti, osa identiteettiä? You Can’t Stop the Music on realistinen kuva nyky-Afganistanista, mutta elämä Talibanin varjossa sisältää myös kauhua, joka ei ole tästä maailmasta.

Akbar Adeli oli musiikin opiskelija Kabulin yliopistossa, kun Taliban otti Afganistanin valtaansa. Konservatiivisten afgaanien mielestä musiikki oli epäilyttävää jo ennen talibanien valtaustakin, mutta sen jälkeen siitä tuli hengenvaarallista – varsinkin kun Akbar soitti länsimaista popmusiikkia.

Talibanin pelossa Akbar piilotti kitaransa. Mieli paloi kuitenkin soittamaan ja kun ystävä pyysi mukaan soittamaan omaan projektiinsa, Akbar kaivoi kitaransa piilosta. Akbarin haave on, että vapaus palaisi Kabuliin, ja taiteilijat, toimittajat ja muusikot saisivat vapaasti toteuttaa ammattiaan.

Talibanilla on kuitenkin kätyrinsä, uhka kärjistyy, ja Akbar ja hänen vanhempansa joutuvat tekemään vaikean päätöksen.

io capitano www

Io Capitano, Me Captain

O: Matteo Garrone
121 min, F, 2023
Kieli: wolof, ranska
Tekstitys: englanti
Ikärajoitus K-16

 

Italialainen draamaelokuva Io Capitano on kahden senegalilaisen teinipojan huikea seikkailu matkasta Dakarista Italiaan. Elokuva voitti useita palkintoja Venetsian elokuvajuhlilla tänä vuonna: mm. Ohjaaja Matteo Garrone sai Hopeisen Leijona-palkinnon, elokuvalle myönnettiin Unesco-palkinto ja ansaitusti elokuvan pääroolia näytellyt Seydou Sarr voitti parhaan nuoren näyttelijän palkinnon. Hänen kanssaan me kohtaamme kaikki kauheudet, joihin pakolaiset rikollisten matkan järjestäjien toimesta joutuvat matkallaan läpi Pohjois-Afrikan. Elokuva on taidokas yhdistelmä raakaa realismia ja huojentavaa fantasiaa. Kun matkalla rikollisten aiheuttama kärsimys alkaa katsojastakin tuntua liian tuskalliselta tulevat, kauniisti kuvatut, helpottavat hallusinaatiot myös katsojan pelastukseksi. Elokuvassa myös kaiken pahuuden keskelläkin löytyy se ihmisyydelle tärkein; ystävyys ja lähimmäisten tuki.

Lauantai

onneli_anneli www

Onnelin ja Annelin talvi

O: Saara Cantell
2015, 83 min, F
Kieli: suomi
Ikärajoitus S

 

Onnelin ja Annelin talvi on elokuva erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä. Tarina alkaa kun kotitalonsa menettänyt pikkuruinen Vaaksanheimon perhe muuttaa evakkoon Onnelin ja Annelin nukkekotiin. Onnelille ja Annelille Vaaksanheimojen kohtaaminen on mutkatonta, mutta tarinan maailmasta löytyy myös aikuisia, jotka eivät pysty tunnistamaan inhimillisyyttä ulkoisen erilaisuuden takaa.

https://rff.turvapaikanhakijoidentuki.fi/kiertue/wp-content/uploads/2023/11/cropped-vihrea-tausta-RFF.png

Lasten taidenäyttelyn avajaiset

Refugee Film Festivalin yhteydessä järjestetään lasten taidenäyttely elokuvateatteri Joutsan Kinon tiloissa. Näyttelyn ovat toteuttaneet Joutsassa asuvat pakolaislapset sekä Joutsan yhtenäiskoulun 3 B -luokka Taidekeskus Haihatuksen residenssitaiteilija Anna Millerin johdolla.

365 www

Ukraina-näytös

Ikärajoitus K-12

 

365 astetta
O: Hanna Brotherus
2023, 6 min.

 

Koreografi Hanna Brotheruksen ja suomalais-ukrainalaisen ryhmän tanssielokuva muistuttaa toivon merkityksestä.

 

Making of 365
2023, 8 min.
Kieli: suomi, englanti

 

Koreografi Hanna Brotherus ja tanssija Nina Bulgakova kertovat 365 astetta -tanssielokuvan tekemisestä.

 

waking up in silence
O: Mila Zhluktenko & Daniel Asadi Faezi
17 min
Kieli: ukraina, venäjä
Tekstitys: englanti

 

Ukrainalaiset lapset pohtivat menneisyyttään samalla kun he tutkivat uutta saksalaista kotiaan, joka on aiemmin ollut kansallissosialistien sotilaskasarmi.

 

Away
O: Ruslan Fedotov
2022,29 min
Kieli: ukraina
Tekstitys: englanti

 

Elokuva kahdesta 16-vuotiaasta ukrainalaisesta pakolaisesta Budapestissä. He auttavat pakolaislasten koulussa ja tekevät kadulla protestitaidetta, mikä herättää keskustelua unkarilaisten ohikulkijoiden kanssa.

midnight traveller www

Midnight Traveller

O: Hassan Fazili
2019, 86 min, D
Kieli: dari
Tekstitys: englanti
Ikärajoitus K-12

 

Afganistanilainen elokuvantekijä Hassan Fazili joutuu Talebanin vainon kohteeksi ja
pakenee maasta vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa. Perhe lähtee kohti Eurooppaa löytääkseen paikan, jossa on mahdollista elää turvassa. Hassan Fazili ja hänen vaimonsa Fatima Hossaini, joka myös on elokuvantekijä, sekä heidän tyttärensä Nargis dokumentoivat pakomatkan ja turvapaikanhakemisen vaiheet kolmella kännykkäkameralla. Tästä materiaalista on syntynyt intiimi ja koskettava elokuva, joka on samaan aikaan yleinen ja yksityinen.