Ohjelmisto

Keskiviikko 13.10.

Source:  <a href="http://ginestrafilm.se/">Ginestra Film</a>

17:30 

Avajaisnäytös

Aboli’s Journey

Ohjaus Yasaman Sharifsmanesh

2021, Ruotsi

59 min

Kielet: Dari, ruotsi

Englanninkieliset tekstit

 

Abolfazl tuli Ruotsiin turvapaikanhakijana kolme vuotta sitten 17-vuotiaana. Hän oppi kielen ja käy töissä. Yhtenä päivänä Abolfazl palautetaan Kabuliin, jossa hän ei koskaan ole käynyt eikä tunne ketään. Hän puhuu kieltä vieraalla aksentilla, sillä hän on syntynyt ja kasvanut Iranissa.

Abolfazlin lähelle osuu pommi-iskuja ja hän joutuu talebanien kuulusteluihin , kun hän etsii asuntoa ja yrittää epätoivoisesti saada henkilökortin voidakseen jonain päivä päästä takaisin Ruotsiin. Hän puhuu itkuisia puheluja ruotsalaisen perheensä kanssa. Lopulta hän saa passin ja pääsee matkustamaan Ruotsin suurlähetystöön Teheranissa hakemaan työoleskelulupaa. Samalla matkalla hän tapaa oman perheensä monen pitkän vuoden jälkeen eikä itkusta tule loppua. Abolfazlin äiti haluaa puhua Ruotsin äidin kanssa: "Olen miettinyt paljon millainen se ihminen on, joka pitänyt huolta minun pojastani, ja halunnut kiittää."

Dokumentti kuvaa loputonta byrokratiaa, joka määrää Abolfazlin ja monen muun pakolaisen elämää. Dokumentti kertoo siitä, miten nuoret pakolaiset ovat tulleet pitkän ja vaarallisen matkan, oppineet uuden maan kielen, juurtuneet, löytäneet kodin ja rauhan ja haluavat tehdä työtä – mutta silti eivät saa jäädä.

 

-Hakim Jafari

 

Voit ostaa liput täältä.

Source:  <a href="https://www.aloest.com/en/">Aloest Productions</a>

19:00 

9 Days in Raqqa

Ohjaus Xavier de Lausanne

2020, Ranska

1 h 28 min

Kieli: Arabia, kurdi, ranska

Englanninkielinen tekstitys

 

Xavier de Lausannen ohjaama 9 Days in Raqqa kertoo insinööriksi valmistuneen syyrialaisen kurdinaisen odottamattoman tarinan. Leila Mustaphasta tuli 30-vuotiaana sodan tuhoaman Raqqan pormestari. Yhä vaarallisen kaupungin raunioilla hän kertoo ajatelleensa, että hänen on mahdollista valita antaako tuhon kääntyä epätoivoksi vai tekeekö siitä jälleenrakennuksen käyttövoimaa. Dokumentti näyttää Mustaphan valinnan raadolllisessa kontekstissaan.

 

Tarina kerrotaan naiskirjailija Marine de Tilleyn avulla. De Tilley matkusti Raqqaan yhdeksäksi päiväksi tavoitteenaan dokumentoida Leila Mustaphan tarina. Naisten välisen vuorovaikutuksen ja yhteisymmärryksen syntymistä kuvataan kauniisti ja älykkäästi – siinä piirtyvät Mustaphan unelma sovinnosta ja demokratiasta, mutta myös pelot ja ahdistus työn mahdottomuuden edessä. Mustapha jakaa De Tilleylle avoimesti henkilöhistoriansa, haaveensa ja rakkautensa feminismiin ja demokratiaan ja näyttää miten sota, väkivalta kuin miesten ylivaltakin häntä haastavat. Dokumentti avaa pohdiskellen modernin, feministisenkin näkökulman Syyriaan ja näyttää miten rohkeus ja toivo asettuvat tulevaisuudenkuvan taustaväriksi-

 

Cannesin elokuvajuhlilla menestynyt hieno dokumentti sisältää järkyttävää kuvamateriaalia, joten sitä ei voi suositella lapsille eikä herkimmille.

 

-Sanna Valtonen

 

Voit ostaa liput täältä.

Source:  <a href="https://www.oscilloscope.net/">Oscilloscope Laboratories</a>

21:00 

Midnight traveler

Ohjaus: Hassan Fazili

86 min, Dokumentti

2019, USA, Afganistan

Kieli: Dari

Suomenkieliset tekstit

 

“Hei hei! Ethän unohda tätä kaunista kaupunkia, koska se on niin hurmaava.”

 

Afganistanilainen elokuvantekijä Hassan Fazili päätyy Talebanien vainon kohteeksi ja joutuu siksi pakenemaan maasta ja hakemaan turvapaikkaa vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa. Kolmen matkapuhelimen kautta kuvatun materiaalin avulla Fazili tallentaa kaikki matkansa osuudet näkökulmasta, joka usein unohdetaan. 

 

Lajityyppien rajoja rikkovan Keskiyön matkustajan katsoja seuraa vaarallista ja liikuttavaa pakomatkaa Fazilin perheen silmin. Mediakuvien ja informaation kyllästämässä maailmassa Fazilin dokumenttielokuva luo tämän päivän pakolaiskriisistä henkilökohtaisen ja inhimillistävän muotokuvan.  

 

Elokuva dokumentoi riskit ja esteet, joita maahanmuuttajaperhe kohtaa. Läheisyyden tunne syntyy monipuolisten ja herkkien hetkien kuvauksesta. Katsoja pääsee osallistumaan perheen rinnalla kaikkeen sen jäsenten läpikäymään: onneen ja suruun, nauruun ja turhautumiseen, rakkauteen ja vaaroihin. 

 

-Antonia Atarah

 

Voit ostaa liput täältä.

Torstai 14.10.

rff2021_1-1-08

16:00

Lyhytelokuvanäytös

 

The Affected

Ohjaus: Rikke Gregersen

13 min, 2020

Kieli: Norja

Norjalainen lyhytelokuva The Affected tapahtuu lentokoneessa, jossa yksi matkustajista kieltäytyy istumasta paikalleen. Hän protestoi seisomalla, sillä koneessa kuljetetaan myös pakkopalautettavaa.

 

Calling Ukraine

Ohjaus: Jean Counet

12 min, 2015

Kieli: Venäjä

Englanninkielinen tekstitys

Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti, sen nopea eskaloituminen ja laajuus ovat järkyttäneet Neuvostoliiton jälkeisen alueen ihmisiä. Sota näiden kahden maan välillä ei ollut kuviteltavissa. 

Elokuvassaan “Calling Ukraine” Jean Counet tarjoaa minimalistisen mutta vaikuttavan kuvan arkipäivän todellisuudesta sellaisena kuin sen kokevat Latviassa asuva isoäiti Irina ja hänen sisarensa, tyttärensä ja tyttärentyttärensä sodan runtelemassa itäisessä Ukrainassa. Liikkumaton kamera dokumentoi uskollisesti pienimmätkin liikkeet Irinan kasvoilla, kun hän kuulee, mitä hänen perheenjäsenensä joutuvat kokemaan päivittäin sopeutuessaan elämään sota-alueella. 

Irinan tyttären ja tyttärentyttären kuvat välittyvät tummina ja epäselvinä. Sinnikkyys kuultaa kuitenkin Irinan tyttärestä, jota itsekin äitinä ruokkii halu suojella lapsiaan sodan traumaattiselta todellisuudelta. 

-Roxana Sadvo

Meryem

16 min, 2017

Ohjaus Reber Dosky

Kieli: Kurdi

Englanninkielinen tekstitys

Dokumenttielokuva Meryem kertoo kurdien naisjoukkojen johtajasta, joka puolustaa Kobanen kantonia ISIS:n hyökkäystä vastaan. Se on myös kertomus naisten yhteisöstä, jossa jaetaan toivo vapaudesta ympärillä tapahtuvasta sodan todellisuudesta huolimatta.

 

Learning to Skateboard in a Warzone (if you're a girl) 

Ohjaus Carol Dysinger

39 min, 2019 

Kieli: Dari

Englanninkieliset tekstit

Rohkeus, kirjoitustaito, matematiikka - ja rullalautailu - ovat joitakin niistä asioista, joita nuorille tytöille opetetaan sodan runtelemassa Afganistanissa. 

Skateistan-koulussa tytöt oppivat rullalautailemaan. Tarinassa, joka etenee luku luvulta, jokainen luku kertoo uudesta skeittaus-haasteesta. Näiden haasteiden rinnalla monilla tytöillä, niin kuin heidän opettajallaankin, on elämässään erilaisia haasteita, jotka he jättävät innolla sivuun rullalaudalla ollessaan. 

Rullalautailun oppiminen sota-alueella (jos olet tyttö) on otsikolleen uskollinen elokuva, mutta jo nimeen kytkeytyy monia vastakohtaisuuksia, jotka hykerryttävät ja pohdittavat. Elokuva pitää sisällään rohkeutta, kirjoittamista, matematiikka ja paljon rullalautailua. 

2020 elokuva voitti Oscar-palkinnon parhaana lyhyenä dokumenttielokuvana.

-Shahi Derky

 

Voit ostaa liput täältä.

Kuva: Abdulrazaq Al-Jewari
Kuva: Abdulrazaq Al-Jewari

17:30 

Omin sanoin ‐näytös 

Kesto: n 2 h

Omin sanoin on Suomessa asuvien maahanmuuttajataustaisten tekijöiden lyhytelokuvien näytös.

 

Voit ostaa liput täältä.

It's a Match

Mustafa Kamil:

It’s a Match

Kesto: 19 min

Kieli: Suomi, englanti

The Asylum decision of these holy men is negative. How they will survive in Finland when no one even seems to remember who they are?

تطابق  فلم قصير !  قرار لجوء هؤلاء الرجال المقدسين سلبي.  كيف سيعيشون في فنلندا بينما لا يبدو أن أحدًا يتذكر من هم؟

 

Vuoden aurinko

Rasoul Khorram:

Vuoden aurinko

Kesto: 13 min

Kieli: Suomi, kurdi

Suomenkieliset tekstit

Vuoden aurinko on maahanmuuttajan tarina. Heidän toinen jalkansa on syntymämaassa ja alkuperäisen maan poliittinen tilanne vaikuttaa heidän arkeensa Suomessakin. 

 

خۆری ساڵ بەسەرھاتی ئەو پەنابەرانەیە کە قاچێکیان لە فینلەندە و قاچی تریان لە وڵاتی دایک! ئەوان لە ژێر شەپۆلەکانی دۆخی سیاسی ئەو وڵاتی لێی لە دایک بوونە، خەریک تێپەر کردنی ژیانن لە فینلەند.

{"sticker_id":"6E01A2D9-9751-4534-ACE3-F7EC90538DF0","uid":"D90BDEE1-24DE-451B-BFBB-49056C246C3F_1621460679564","source":"other","origin":"gallery","is_remix":true,"used_sources":"{"version":1,"sources":[{"type":"ugc","id":"305695811265211"},{"type":"premium","id":"260461589013900"}]}","is_sticker_modified":true,"premium_sources":["260461589013900"],"fte_sources":["305695811265211"]}

Rahmat Khawari:

I have a Question

Kesto: 7 min

Kieli: Suomi

 

Tämän lyhytelokuvan on tuottanut Rahmat Khaväri Zabih Rahimin avustuksella Oulussa.  Näyttelijä ja näyttelijätär ovat Milad Khawari ja Zahra Khawari. Tässä lyhytelokuvassa yritimme sisällyttää useita viestejä, kuten mm. opettaa lapsille, miten he voivat auttaa muita ketkä ovat avun tarpeella. Myös lapset kysyvät toisesta kotimaasta esimerkiksi miksi jotkut perheenjäsenet, kuten  isovanhemmat ovat toisessa kotimaassa (Afganistanissa) ja miksi me olemme täällä Suomessa?

 

( I have a Question?) ?فیلم کوتاه تحت عنوان 

این فیلم کوتاه توسط رحمت خاوری با کمک آقای ذبیح رحیمی در شهر اولو با نقش آفرینی زهرا خاوری و میلاد خاوری  ساخته و تهیه شده است،  ما تلاش کردیم تا در این فیلم کوتاه چندین پیام را بگنجانیم از جمله یاد دادن به بچه‌ها که چطور با کسانیکه نیازمند کمک هستند را کمک کنند و همچنان پرسش در مورد کشور اول و کشور دوم اش که چرا بعضی از عضو فامیل به مانند پدر بزرگ و مادر بزرگ در افغانستان هستند ما در اینجا؟

Aimal Hakimi:

Unspoken conversation

Duration: 6 minutes

Language: Finnish / Dari

Subtitles: English

Produced by: HiCH Ry

In Collaboration with KOTImajoitusverkosto

 

Unspoken conversation is a film based on home accommodation between a Finnish person who has been volunteering helping others in any possible way  and an Afghan person who has experienced the difficulties of challenging with a completely new society/people/cultures and daily life, after they meet and. being friends for awhile, they decide to live together where both could help each other special the Afghan boy who could get more help for understanding by experiencing, this film shows only a small part of their daily lives which they usually had not talked about yet to each other.

 

Aimal Hakimi:

Permanent Visitor

Duration: 6 minutes

Language: Finnish / Dari

Subtitles: English

Produced by: KOTImajoitusverkosto

 

Sharif is a boxer who has lived years in accommodation and fighting for his future. In this film we see whats are the real life experiences of both a young guy and a Finnish family with completely different cultures and way of living.

 

Branches of life

Camoo Rashedpoor

Branches of life 

Kesto: 15 min

Kieli: Hawrami, suomi, farsi

 

A short section on the lives of foreign women with the background of patriarchal societies and it’s impact on their today lives in Finland.

poster

Abdulrazaq Al-Jewari:

The Fish

Kesto: 15 min

Kieli: Arabia

Suomenkieliset tekstit

 

Dokumenttielokuva kertoo vapautensa menettäneestä maahan muuttaneesta, jolla on kotonaan kaloja, joita hän rakastaa yli kaiken. Kun kotimaan poliittiset tapahtumat koskettavat häntä, hän alkaa taistella vapauden puolesta, mutta samalla huomaakin oman kaksinaamaisuutensa. Tekeeköhän päätöksiä, jotka vaikuttavat hänen ja kalojen elämään?

 

فيلم وثائقي يتحدث عن شخص مغترب عاجز وفاقد للحريه يمتلك سمكة في بيته يحبها كثيرا وبعد تآثير الاحداث السياسيه في بلده الام عليه يدخل في صراع في معنى مفهوم الحرية يلاحظ ازدواجيته هل سيتخذ قرارات تؤثر على حياته وحياة السمكه معًا ؟

Kesähenki

Hassan Alssaleh:

Kesähenki

Kesto: 15 min

Kieli: Arabia, Suomi

 

Minä
Työskenneltyäni 30 vuotta teatterin ja television parissa astuin vihdoin ulos suuresta häkistä, jotta pääsisin etsimään itseäni ja olemassaolon tarkoitusta. Toinen olen minä itse. Juuri siksi pyrin tällä hetkellä rakentamaan taidesiltoja kulttuurien välille. Taide on turvallinen tila, jossa kuulee uusia ajatuksia toisilta ja saa lausua omansa täysin vapaasti.

Elokuva
Rami tapaa kesämökillä joukon taiteilijoita, jotka kohtelevat häntä kivasti ja ystävällisesti. Kiintymyksen tunne auttaa Ramia löytämään ilmaisukanavan sisällään myllertävälle tuskalle; juuri sitä Rami tarvitsee antaakseen äänen salatuille tuntemuksilleen; juuri se jalostaa tuskan toivoksi.

Ajatus
Taide on suopeista ajatuksista tehty silta, jota pitkin kuljemme edestakaisin rannalta toiselle. Se on rakkauden soihtu, joka yhdessä sydämessä sammuttuaan roihahtaa uuteen liekkiin toisessa.

 Minä

أنا:

بعد 30 سنة من العمل في المسرح والتلفزيون، خرجت من القفص الجماعي لأبحث عن نفسي وعن معني وجودي الإنساني، الآخر هو أنا، لذلك أعمل اليوم على بناء الجسور بين الثقافات من خلال الفن، الفن هو المكان الآمن الذي يمكننا فيه أن نسمع الأفكار الجديدة ونقول أفكارنا بكل حرية.

 

Elokuva

الفيلم:

في البيت الصيفي يلتقي رامي بمجموعة تعمل في الفن، يتعاملون معه بلطف ومحبة، يساعده الحب على التعبير عما يجول في داخله من آلام، الحب هو ما يحتاجه ليستطيع التعبير عن مشاعره الدفينة، والحب يحول آلام رامي إلى أمل. 

 

Ajatus

الفكرة:

الفن جسر من المحبة نعبره ذهاباً وإياباً من ضفة إلى أخرى، إنه شعلة الحب التي تنطفأ في قلب لتتوهج ثانية في قلب آخر.

Perjantai 15.10.

Said Reza Adib - reporter 2

14:00 

Coronavirus crisis

Ohjaus Reza Adib

2020, BBC Panorama

29 min

Kielet: Englanti, dari

Englanninkielinen tekstitys

Coronavirus crisis on afganistanilaistaustaisen ohjaajan Reza Adibin BBC Panoramalle tekemä dokumentti. Se kuvaa Kreikan pakolaisleirejä keväällä 2020, jolloin koronavirustartunnat alkoivat levitä ja saavuttivat lopulta myös leirit. Reza Adib asui tuolloin itse perheensä kanssa Malakasan leirillä lähellä Ateenaa. Hän dokumentoi leireillä (Malakasan lisäksi Ritsonan ja Morian leireillä) asuvien ihmisten turhautumista, kasvavaa huolta ja pelkoa. Ohjeet etäisyyksien pitämisestä ja hygieniasta huolehtimisesta olivat kuin absurdi vitsi leirillä, jossa sadat ihmiset käyttivät samaa vesipistettä ja teltat jouduttiin sijoittamaan aivan vieri viereen. Adib toimi leiriläisten yhdyshenkilönä viranomaisten suuntaan ja hän todisti leirin asukkaiden epätietoisuutta ja lopulta myös raivoa kaaoksen keskellä. 

Vaikka koronakriisi on toivottavasti laantumaan päin eikä kaikkia leirejäkään ole enää olemassa, dokumentti on vahva aikalaistodistus eurooppalaisen pakolaispolitiikan ongelmista. Se vangitsee viranomaisten neuvottomuuden ja toimien riittämättömyyden uuden kriisin, tuntemattoman viruksen uhatessa, kun edellisiäkään kysymyksiä ei oltu pystytty ratkaisemaan kestävällä ja ihmisiä kunnioittavalla tavalla.

Ohjaaja Reza Adib asuu nykyään perheineen Suomessa ja hän on paikalla näytöksessä. 

-Anna Korhonen

 

Bakery3

 

Bakery

Ohjaus Hashim Didari

7 min

Kieli: Dari

Englanninkielinen tekstitys

 

Alkukuvana esitetään afganistanilaisen ohjaajan Hashim Didarin lyhytelokuva Bakery.

Bakery kuvaa perinteistä afganistanilaista leiväntekoa. Se on kuvaus afganistanilaisista

ihmisistä, jotka toimivat oman elämänsä ja rauhan hyväksi. Ihmisten halu rakentaa

parempaa elämää, halu rakastaa ja halu selviytyä kukoistaa sodankin keskellä.

 

Voit ostaa liput täältä.

Death, dictate silence, Hafiz Hossaini, Photo, Fredrik Fridlund4

16:00 

Death, dictates silence

Ohjaus: Javid Sina

Ruotsi 2021

15 min

Kieli: Dari

Englanninkielinen tekstitys

 

Kaksi afganistanilaista sisarusta on pakolaisena eri puolilla maailmaa.  Pandemian vuoksi he eivät voi tavata toisiaan ja he joutuvat käsittelemään suruaan äitinsä kuoleman johdosta puhelimessa. Surun keskellä kauan vaietut salaisuudet nousevat esiin ja ne uhkaavat luoda sisarusten välille vihaa ja syyllisyyttä.

Source:  <a href="http://www.nooripictures.com/">Noori Pictures</a>

Hava, Maryam, Ayesha

Ohjaus: Sahraa Karimi

2019, Afganistan

86 min.

Kieli: Dari

Englanninkieliset tekstit

Hava, Maryam ja Aisha on Sahraa Karimin ohjaama elokuva, joka on kuvattu kokonaan Kabulissa ja koko näyttelijäkaarti on afganistanilainen.

Sahraa Karimi on opiskellut Slovakiassa sekä dokumenttielokuvaa että elokuvaohjausta. Hän on Afganistanin ensimmäinen ja ainoa nainen, joka on väitellyt elokuvaohjauksen tohtoriksi.  Sahraa Karimi on myös toiminut Afganistanin elokuvajärjestön johtajana.

Hava, Maryam ja Aisha kertoo kolmen afganistanilaisen naisen elämästä eri elämänvaiheissa. He kaikki kamppailevat.

Elokuva on kaunopuheinen kuvaus naisten tilanteesta patriarkaalisessa afganistanilaisessa yhteiskunnassa, jossa naiset hyväksytään vain heikommaksi sukupuoleksi, olivatpa he sitten lukutaidottomia, kotiäitejä tai korkeasti koulutettuja. 

Se, että naiset ovat toinen sukupuoli, on elokuvassa hämmästyttävän ilmeistä. Naisen on oltava kärsivällinen, ja jos hän kapinoi, elämä muuttuu vain vaikeammaksi. Tämä on useimpien afganistanilaisten naisten kohtalo – hyväksyä asemansa ja kestää elämä, joka on vastoin omaa tahtoa.

Jokainen afganistanilainen nainen, joka katsoo tämän elokuvan, huomaa sen resonoivan oman tilanteen, huolen, surun ja ongelmien kanssa.

Upeilla kuvilla elokuva vangitsee afganistanilaisnaisten elämän ja päättyy kauniiseen lauluun.

-Marzia Gholami

Näytöksen jälkeen on keskustelu naisten tilanteesta tämän hetken Afganistanissa. Keskustelemassa ovat molemmissa elokuvissa pääosaa näyttelevä Arezo Ariapoor, Afganistan-Suomi Akatemian hallituksen puheenjohtaja Tahmine Mehr sekä dokumentaristi Reza Adib

Keskustelun vetää toimittaja-ohjaaja Kirsi Mattila.

 

Voit ostaa liput täältä.

Source: Beijing Medoc Film

19:00

A First Farewell

Di yi ci li bie

Ohjaus: Lina Wang

2018, Kiina

Kielet: Uiguuri, mandariini

Englanninkielinen tekstitys

Lina Wangin ohjaama A First Farewell (2018) on runollisen kaunis oodi ohjaajan kotikaupungille, Shayalle, mutta myös tositapahtumiin perustuva riipivä tarina lapsesta, jonka leikit riistetään häntä itseään suuremman tragedian toimesta. Shayan maisemaa hallitsee pitkälti Taklimakanin autiomaa, jonka laidalla kasvillisuus vaihtelee rehevistä poppelimetsistä kuivaan aavikkoon. Eteerisen kaunis elokuva saa kontrastia tarinasta, joka kertoo Isa-nimisen (Isa Yasan) uiguurilapsen kiintymyksestä äitiinsä, kotiinsa ja ystäviinsä - lopulta elokuva ei kerrokaan hyvästeistä vaan lapsesta, joka on ruraalisessa Itä-Turkestanissa joutunut kasvamaan liian nopeasti.

 

Isan äiti on onnettomuuden seurauksena vuoteenomana, ollut jo pitkään. Hän hoitaa kotia, auttaa isäänsä (Yasan Kamisu) ja veljeään (Musa Yasan) maissinviljelyssä ja pitää huolta kotieläimistään, joista karitsanpoikasesta on tullut erityisen tärkeä. Vapaa-aikanaan Isa leikkii ystävänsä Kalbinurin (Kalbinur Rahmati) ja tämän veljen (Alinaz Rahmati) kanssa ja heidän lapsekkuutensa on kuvattu vaikuttavalla tavalla, yhdistäen sen jylhään ja vaikuttavaan maisemaan. Elokuvassa näytetään uiguurien sellaisia elintapoja ja uskonnollisen juhlan viettoa, jotka ovat kuitenkin tänä päivänä vankeuden uhalla kielletty.

 

Tarinassa Isa ja Kalbinur yrittävät opiskella mandariinikiinaa ja sen merkitystä menestymisen kannalta korostetaan erityisest. Toisaalta A First Farewellin tarkoitus on kuvata lapsuutta maaseudulla, sen huolettomuutta ja leikkisyyttä ja siinä elokuva onnistuu täydellisesti.

-Pazilaiti Simayijiang

 

Voit ostaa liput täältä.

Source:  Carole Bethuel

21:00 

Päätöselokuva 

It Must Be Heaven

Ohjaus: Elia Suleiman

1 h 37 min / Komedia / Draama

2019, Ranska, Qatar, Turkki, Saksa, Kanada, Palestiina

Kielet: Ranska, englanti, arabia, espanja, heprea

Englanninkielinen tekstitys

 

It Must Be Heaven on palestiinalaisen ohjaajan Elia Suleimanin surumielinen tragikomedia. Siinä Suleiman esittää itseään ja esiintyy mykkänä arkisen väkivallan ja arjen runouden tarkkailijana.  Vastauksena kaikkeen todistamaansa Suleiman hahmo vain kohottaa kulmakarvojaan, on kuin ei olisikaan tai yksinkertaisesti kääntyy pois. Elokuva on rakennettu löyhän juonen ympärille, jossa Suleiman matkaa ympäri maailmaa etsimässä rahoitusta elokuvalle. Hän jättää palestiinalaisen elämän järjettömyyden ja lentää Pariisiin ja New Yorkiin esittelemään elokuvaprojektiaan, mutta kohtaa huolestuttavasti Palestiinasta tutun väkivallan kaikkialla. Elokuva on rakennettu humorististen vinjettien, koreografioiden ja visuaalisten vitsien varaan. Näiden joukossa on kohtaus, jossa kaksi sotilasta vaihtaa toistamiseen aurinkolaseja autossa, kunnes kamera kääntyy takapenkillä silmät sidottuina istuvaan naiseen. Toisessa kohtauksessa viisi poliisia tanssii jahdatessaan pakenevaa enkelinsiipiin pukeutunutta naista. Palestiina on läsnä Suleimanin kohtaamisissa ihmisten kanssa. Taidegalleriassa tuttava esittelee Suleimanin ja sanoo hänen "tekevän komediaa Lähi-Idän rauhasta." Vastaus tulee osuvasti: "Se on jo itsessään huvittavaa."

 

Upean visuaalinen elokuva päättää tämänvuotisen Refugee Film Festivalin.

 

-Minna Järvenpää

 

Voit ostaa liput täältä.