Ohjelmisto

Torstai 9.11.

ENG DE einhundertvier Poster

17:30

Avajaisnäytös

One Hundred Four, Einhundertvier
O: Jonathan Schörnig
90 min, D, 2023
Kieli: saksa, englanti
Tekstitys: englanti

 

Ohjaaja Jonathan Schöringin Leipzigin festivaaleilla palkitussa dokumenttielokuvassa näytetään hyvin yksityiskohtaisesti yli sadan hengen pelastaminen vuotavasta kumiveneestä välimerellä. Ohjaajan lisäksi kuvaajana on Johannes Filous. Elokuvassa on pyritty mahdollisimman pitkälle vietyyn viileään objektiivisuuteen, joka on elokuvakerronnassa hyvin harvinaista. Tämä on toteutettu niin, että koko puolitoistatuntinen pelastusoperaatio näytetään hetki hetkeltä ilman sekunninkaan leikkaamista, eikä elokuvassa ole päähenkilöä. Elokuvan omaleimainen kuvailmaisu on luotu niin, että koko pelastusoperaation ajan kuva-ala on jaettu kuuteen osaan. Jokaisessa osassa näkyy eri kameroiden kuva. Kolme kameroista on liikkumattomia, kiinnitetty laivan tai veneen rakenteisiin. Yksi on pelastajan kypäräkamera. Vain kaksi kuvista on kuvaajien käsissä, joilla voidaan reagoida tilanteisiin. Mutta nämäkin kamerat pyrkivät neutraaliin ”turvakameramaisuuteen” kuvatessaan turvattomia ihmisiä keskellä pelastusoperaatiota ja katsojina seuraamme ihmisten pelastamista kuin vartija valvomonsa ruutua. Mutta ei etäisyys jätä kylmäksi vaan antaa tilaa ajatella.

 

Alkukuvana esitetään taiteilija Adel Abidinin videoteos Immigration Services.

 

-Marita Hällfors

 

Näytös on loppuunvarattu!

Normaalii

20:00

Normaalii
O: Ali Al-Saffu
116 min, 2023, F
Kieli: suomi
Tekstitys: suomi

 

Normaalii kertoo neljän Itä-Helsingin lähiöissä asuvan, toisen sukupolven maahanmuuttajataustaisen nykysuomalaisen nuoren elämästä. Ali, Nedim, Shahin ja Flamur ovat vanhoja ystäviä, joiden polut ovat kulkeneet eri suuntiin.
Elokuva on komedialla ja draamalla höystetty rikostrilleri, joka tutkii aiheita kuten jengiytyminen, lähiöelämä ja se, mitä on olla suomalainen nykypäivänä.
Itä-Helsinki ja sen yhteisö yhdistivät voimansa mahdollistaakseen tämän pitkän indie-elokuvan toteutuksen. Normaalii on totuudenmukainen ja aito lopputulos, jonka tekivät ne ihmiset, joista elokuva itse kertoo - ilman sotkevia välikäsiä.

-Ali Al-Saffu

 

Osta liput täältä!

Perjantai 10.11.

Two Kids a Day

16:00

Palestiina-näytös
Two kids a day
O: David Wachsmann
2022, 70 min, D
Kieli: heprea, arabia
Tekstitys: englanti

 

Israel pidättää kaksi palestiinalaista lasta päivässä. Pakottamalla lapset yhteistyöhön turvallisuusjoukkojen kanssa Israel pyrkii hajottamaan palestiinalaisyhteisöä. Mitkä jäljet tämä jättää lapsiin? David Wachsmannin dokumenttielokuvassa Two Kids A Day nähdään Israelin poliisin videomateriaalia neljän palestiinalaispojan kuulusteluista. Näytöksessä on paikalla elokuvaan musiikin säveltänyt Jussi-palkittu Sanna Salmenkallio.

-Outi Popp

 

Bank of Targets

Bank of Targets
O: Rushdi Sarraj
2021, D, 27 min.
Kieli: arabia
Tekstitys: englanti

 

Bank of Targets (2021) näyttää millaista on elää Israelin päivittäisten ilmaiskujen ja jatkuvan droonivalvonnan alla Gazassa. Dokumentin kuvasto puuttuu tällä hetkellä uutislähetyksistä, kun Israel ei päästä ulkomaisia toimittajia Gazaan ja pommittaa lehdistö-liiveihin pukeutuneita paikallisia toimittajia. Kaikkiaan 31 palestiinalaista toimittajaa on kuollut Israelin iskuissa Gazaan 7.10. - 3.11. Yksi heistä on tämän dokumentin ohjaaja, Rushdi Sarraj, joka sai surmansa Israelin iskussa hänen kotitaloonsa Gazassa 22. lokakuuta. Sarraj työskenteli muun muassa tv-yhtiö ABC:lle.

 

Bank of Targets tarkoittaa sotilasterminologiassa ihmisryhmiä, jotka saattavat joutua iskujen uhreiksi. Sarrajin dokumentti näyttää, että karmivien tilastojen ja termien takana on lukemattomia särkyneitä unelmia, korvaamattomia menetyksiä ja syvää surua. Ihmisiä, jotka ovat menettäneet läheisensä, lapsia, joilta on ryöstetty lapsuus. Yhteisön, jolta on riistetty kaikki odotukset tulevaisuuden suhteen.

 

Dokumentti saa katsojat pohtimaan väkivallan kovaa inhimillistä hintaa ja sitä kuinka tärkeää on löytää oikeudenmukainen ja kestävä ratkaisu Israelin ja Palestiinan kysymykseen.

-Outi Popp

 

Elokuvanäytöstä seuraa keskustelu, joka toteutetaan yhteistyössä Suomen Palestiina-verkosto Sumudin kanssa. Keskustelussa mukana mm Nora Sayyad ja Syksy Räsänen.

 

Osta liput täältä!

Aisti minut

18:30

Omin sanoin

Omin sanoin on Suomessa asuvien maahanmuuttajataustaisten tekijöiden lyhytelokuvien näytös. Tänä vuonna näytöksessä on myös stand up -keikka.

 

Murtuma / Prelude
O. Arman Zafari
19’, 2023, F
Kieli: suomi

 

Helena on viettämässä koti-iltaa onnellisen perheensä kanssa, kun oveen koputetaan. Tuntematon mies esittää vakavia syytöksiä Helenan perhettä kohtaan. Helena ajaa miehen tiehensä, mutta epäilyksen siemen on istutettu.

 

Aisti minut
O: Ada Johnsson ja Youssef Asad Alkhatib
5’, 2023, F
Kieli: suomi

 

Syyriasta Suomeen saapunut Sami päätyy hevosterapiaan käsittelemään menneistyynsä traumoja. Hänen on vaikea luottaa ihmisiin. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun hän tutustuu vanhaan hevoseen Uurakseen. Aisti minut -lyhytelokuva on tarina ystävyydestä ja luottamuksen uudelleen luomisesta hevosterapiassa. Voiko tunteet vain aistia ja ilmaista sanoitta? Tarina perustuu tositapahtumiin.

 

Conference of the Birds
O. Shamsil Balkis
11’ 2022, F
Kieli: suomi
Teksitys: englanti

 

Maataloustyöntekijä Samir on hanhien metsästysporukassa jossain Pohjois-Suomessa. Kun linnut tekevät muuttoa, pakolaisuuteen lähtenyt Samir joutuu tunteiden pyörteisiin. Runollinen kuvaus muuttoliikkeestä ja uusiin olosuhteisiin sopeutumisesta muistuttaa meitä yhtymäkohdistamme luontoon.

 

The Evil Eye
O: Hasina Fahim
2023, 5’30, F
Kieli: englanti

 

Lyhytelokuva 'The Evil Eye' käsittelee taikauskon ja kulttuuristen uskomusten kiehtovaa vuorovaikutusta. Kaksi ystävää tutkii puistonpenkillä 'pahan silmän' käsitettä sen jälkeen, kun viattomalta vaikuttava kohteliaisuus muuttuu keskusteluksi kehujen odottamattomista seurauksista. Tämä tarina ystävyyden jakamasta viisaudesta on kuvattu vuoden 2023 Kino Euphoriassa, mahtavien artistien ja ystävien ympäröimänä.
-Areeb Quadir

Karim Aldulaimi

Stand up -esitys
Karim Aldulaimi
Kieli: suomi

 

Refugee Film Festival esittää ohjelmistossaan ensimmäistä kertaa stand-upia. Karim Aldulaimi muutti Suomeen vuonna 2015 pakolaisena. Hän oppi suomen kielen nopeasti ja aloitti kolme vuotta sitten stand up -uransa. Nyt hän on yksi Suomen suosituimmista maahanmuuttajataustaisista koomikoista esiintyen eri puolilla Suomea. Karim yhdistää komiikassaan syviä ja kevyitä aiheita ja käsittelee ennakkoluuloja reippaalla huumorilla.

 

Osta liput täältä!

Baghdad on Fire, credit Integral Film

20:30

Baghdad on Fire
O: Karrar Al-Azzawi
2023, 60 min, D
Kieli: arabia
Tekstitys: englanti

 

Minkä hinnan me maksamme saavuttaaksemme vapautemme ja itsenäisyytemme? Voit joutua uhraamaan itsesi taistelussa vapaudesta, mutta entä jos sekään ei riitä? Karrar Al-Azzawin dokumenttielokuva Baghdad on Fire kertoo mielenosoituksista Tahrir Squarella vuonna 2019.

 
Taiba Fadel, 19-vuotias vahva nuori nainen, vie meidät Irakin kaduille, lokakuun vallankumouksen sankareiden tarinoihin ja uuteen rauhanomaista tietä janoavaan sukupolveen, joka vaatii perusoikeuksiaan. Ja kuinka he altistuvat väkivallalle joutuessaan vastakkain Iraniin sidoksissa olevien militioiden kanssa. Joudumme keskelle ilon ja surun tunteita, keskelle sodan ja rauhan, vapauden ja vankeuden kamppailua.
 

-Abdulrazzaq Al-Jewari

 

Osta liput täältä!

Lauantai 11.11.

Green Border, credit Agata Kubis

12:00

Seminaari
Linnake-Eurooppa? Keskustelu EU:n raja- ja turvapaikkapolitiikan suunnasta

 

Kesäkuussa Pyloksen saaren luona kesäkuussa tapahtunut veneturma vaati yli 600 ihmisen hengen. Uudelleen virinnyt keskustelu rajakuolemien kasvusta ja siirtolaisten takaisintyönnöistä on osoittanut nykyisen EU:n raja- ja turvapaikkapolitiikan haaksirikon.

 

Onko Euroopan siirtolaispolitiikan suunta muuttumassa ja miten sitä pitäisi muuttaa?

 

Aluksi kuullaan yliopistotutkija Anitta Kynsilehdon (Tampereen yliopisto) puheenvuoro Välimeren tilanteesta ja EU:n siirtolaisuuspolitiikan suuntaviivoista sekä tutkija Sanna Valtoselta (Tampereen yliopisto) puheenvuoro rajamenettelyihin liittyvistä hallituksen lakihankkeista ja niiden mahdollisista seurauksista.

 

Keskustelussa tutkijoiden lisäksi Eurooppaministeri Anders Adlercreutz, oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi (Amnesty Internationalin Suomen osasto) ja Vapaa Liikkuvuus -verkoston aktiivi Amir Jan.

 

Keskustelua vetävät asiantuntija Veera Kaleva (Turvapaikanhakijoiden tuki) ja tutkija Markus Himanen (Helsingin yliopisto).

 

Vapaa pääsy!

Green Border, credit Agata Kubis

14:30

Green Border, Zielona Granica
O: Agnieszka Holland
152 min, F, 2023
Kieli: puola, arabia, englanti, ranska
Tekstitys: englanti

 

Pelkoa, nälkää ja väkivaltaa EU:n rajoilla. Agnieszka Hollandin ajankohtainen elokuva sijoittuu Puolan ja Valko-Venäjän väliselle "vihreälle rajalle", jonne pakolaiset Syyriasta, Afganistanista ja Afrikasta juuttuvat. Shokeeraava, lähes dokumentin omainen draama pakottaa näkemään kuinka raa’asti Eurooppa työntää rajoiltaan turvaa hakevia ihmisiä - lapsia, naisia, miehiä ja vanhuksia. Samaan aikaan vapaaehtoiset puolalaiset aktivistit pyrkivät järjestämään heille terveydellistä sekä oikeudellista apua ja nuori rajavartija joutuu miettimään mitä hän on tekemässä.

 
Puolan hallitus kävi raivoisaan kampanjaan 74-vuotiasta ohjaajaa vastaan elokuvan johdosta. Green Border voitti Venetsian elokuvajuhlien tuomariston erikoispalkinnon kesällä 2023. Refugee Film Festival esittää elokuvan ensimmäisenä Suomessa - se nähdään lauantaina klo 14:30. Tervetuloa myös klo 12 alkavaan Euroopan raja- ja turvapaikkapolitiikkaa käsittelevään seminaariin. Elokuva tulee ensi-iltaan Suomessa alkuvuodesta.

 

Lisää elokuvasta!

 
Sisältövaroitus: ei herkille

 

-Outi Popp

 

Osta liput täältä!

385526178_709814861039126_2626482427346265086_n

17:30

Fatma
Afganistanilais-suomalainen tarina
O: Bethan Gilmartin
75’, D, 2023
Kieli: suomi, dari

 

Fatma on lämmin dokumenttielokuva nuoresta naisesta, jonka sopeutumista Suomeen varjostavat vuodesta toiseen menneisyyden varjot ja rakenteellisen rasismin lonkerot. Päähenkilö Fatma on lahjakas nyrkkeilijä, koulutettu sairaanhoitaja ja perheelleen lojaali tytär ja sisko. Fatma menestyy työssään ja nyrkkeilyssäkin, mutta tuleeko hän väärin kohdelluksi ennakkoluulojen tai rasismin takia? Entä miten käy perheen isän, joka kärsii vielä Afganistanista pakenemiseen liittyvistä traumoista? Miksi perhe ei löydä suomalaisia ystäviä? Fatman ja perheen pohdintojen kautta avautuu näköala suomalaisen yhteiskunnan ulossulkeviin voimiin ja siihen, miten ohutta integraatio voi olla hyvinkin kotoutuneiden kohdalla. Suomi on turvallinen, mutta työläästi avautuva maa. Ilo ja rakkaus ovat läsnä Suomesta riippumatta, mutta toisinkin voisi olla.

 

Elokuvan ohjaaja ja päähenkilö ovat mukana näytöksessä.

 

-Sanna Valtonen

 

Osta liput täältä!

Io Capitano, credit Greta de Lazzaris

19:30

Päättäjäiselokuva
Io Capitano, Me Captain
O: Matteo Garrone
121 min, F, 2023
Kieli: wolof, ranska
Tekstitys: englanti

 

Italialainen draamaelokuva Io Capitano on kahden senegalilaisen teinipojan huikea seikkailu matkasta Dakarista Italiaan. Elokuva voitti useita palkintoja Venetsian elokuvajuhlilla tänä vuonna: mm. Ohjaaja Matteo Garrone sai Hopeisen Leijona-palkinnon, elokuvalle myönnettiin Unesco-palkinto ja ansaitusti elokuvan pääroolia näytellyt Seydou Sarr voitti parhaan nuoren näyttelijän palkinnon. Hänen kanssaan me kohtaamme kaikki kauheudet, joihin pakolaiset rikollisten matkan järjestäjien toimesta joutuvat matkallaan läpi Pohjois-Afrikan. Elokuva on taidokas yhdistelmä raakaa realismia ja huojentavaa fantasiaa. Kun matkalla rikollisten aiheuttama kärsimys alkaa katsojastakin tuntua liian tuskalliselta tulevat, kauniisti kuvatut, helpottavat hallusinaatiot myös katsojan pelastukseksi. Elokuvassa myös kaiken pahuuden keskelläkin löytyy se ihmisyydelle
tärkein; ystävyys ja lähimmäisten tuki.

 
-Marita Hällfors

 

Osta liput täältä!