Elokuvat

Festivaalielokuvat käsittelevät pakolaisuutta eri näkökulmista pohtien sen lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia yksilöön ja yhteiskuntaan. Elokuvissa käsitellään mm. Eurooppaan johtavia reittejä sekä paperittomuutta. Näytösten yhteydessä ovat keskustelemassa elokuvan tekijät, niiden henkilöt tai muuten aihetta kiinnostavasti lähestyvät ihmiset. Turvapaikanhakijataustaisten tekijöiden elokuville on oma sarjansa.

Festivaalin elokuvat eivät sovellu lapsille. Kaikki elokuvat esitetään Andorrassa ja Dubrovnikissa. Tarkemmat näytösajat löydät Aikataulu ja liput -kohdasta.

Tiistai 16.10.2018

Waiting for Barcelona

Tiistai 16.10. klo 16.30
Ohj. Juho-Pekka Tanskanen
Suomi, 2018, dokumentti, 80min
Tekstitys: suomi

Mou on kotoisin Gambiasta ja on elänyt paperittomana siirtolaisena Barcelonassa jo vuosia. Elokuvan omilla sivuilla kerrotaan näin: Waiting for Barcelona näyttää unien ja kärsimyksen maailman, joka sijaitsee yhden maailman suosituimman turistikaupungin sivukujilla.

I am Dublin

Tiistai 16.10. klo 18.30
Ohj. David Aronowitsch, Sharmarke Binyusuf, Anna Persson, Ahmed Abdullahi
Ruotsi, 2015, dokumentti, 80min
Kieli: ruotsi, somali
Tekstitys: englanti

Kun somalialainen Ahmed saapui Eurooppaan, hänen sormenjälkensä otettiin Italiassa. Nyt hän on Ruotsissa ja niin sanottu Dublin-tapaus.

Lisätietoa
A Season in France

Tiistai 16.10. klo 20.15
Ohj. Mahamat-Saleh Haroun
Kirjoittaja Jenni Ukkonen
Ranska, fiktio, 100min
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti

Veljekset Abbas ja Etienne ovat kotoisin Keski-Afrikan tasavallasta ja hakevat Ranskasta poliittista turvapaikkaa. Entinen ranskan opettaja Abbas yrittää selviytyä kahden lapsensa kanssa myymällä vihanneksia torilla. Abbas ja Etienne toivovat tulevaisuudelta vain rauhaa, mutta joutuvat maahanmuuttoviraston byrokratian rattaisiin.

Lisätietoa

 

Keskiviikko 17.10.2018

Remembering Lampedusa

Keskiviikko 17.10. klo 16.00
Ohj. Anna Blom ja Adal Neguse
Suomi, 2018, dokumentti
Tekstitys: englanti

Lokakuussa 2013 Lampedusan saaren edustalla haaksirikkoutui eritrealaisia pakolaisia kuljettanut alus ja ainakin 368 ihmisiä hukkui. 155 selviytyi. Lyhytelokuvien sarja käsittelee massakuolemaa Euroopan rajoilla inhimillisen kokemuksen ja muistin kautta. Kansainvälinen ensiesitys.

Lisätietoa
Tuntematon pakolainen

Keskiviikko 17.10. klo 17.15
Ohj. Hamy Ramezan
Suomi, 2016, dokumentti, 75min
Tekstitys: suomi

Syksyllä 2015 ohjaaja Hamy Ramezan ja koomikko Ali Jahangiri matkustivat Lesboksen saarelle saapuneiden pakolaisten mukana Balkanin halki kohti Suomea.

Ei tietä kotiin

Keskiviikko 17.10. klo 19.15
Ohj. Markku Heikkinen
Suomi, 2017, dokumentti, 65min
Tekstitys: suomi

Kongolaissyntyinen Charles matkustaa tapaamaan perhettään Ruandaan pakolaisleirille ja tältä matkalta hän kirjoittaa kirjeen tyttärelleen Nadinelle Suomeen. Kirjeessä hän kuvaa sukunsa ja perheensä vaiheita, pakolaisuutta, identiteettiä, rasismia, kuulumista johonkin.


Torstai 18.10.2018

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin

Torstai 18.10. klo 16.00
Ohj. Ken Scott
2018, fiktio, 92min
Tekstitys: suomi

Satua ja veijaritarinaa bollywoodilaisittain sekoittava elokuva näyttää kuinka vauras Eurooppa suhtautuu muualta tulijoihin. Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin -elokuvan esityksen toteuttaa yhteistyössä Voimaa elokuvasta – yhteisöllinen elokuvaklubi. Yhteisöllisten elokuvaklubien sarja jatkuu Ohjaamossa koko syksyn. Tämän ESR:n rahoittaman hankkeen elokuvaklubit on suunnattu erityisesti turvapaikanhakijoille ja työttömille nuorille. Elokuvanäytökseen on vapaa pääsy.

Central Airport THF

Torstai 18.10. klo 18.00
Ohj. Karim Aïnouz
Brasilia, Saksa, Ranska, 2017, dokumentti, 100min
Tekstitys: englanti

Legendaarinen Tempelhofin lentoasema Berliinissä toimii turvapaikanhakijoiden majoitustilana.

Grey Violet – silmätikku

Torstai 18.10. klo 20.00
Ohj. Reetta Aalto
Suomi, 2017, dokumentti, 54 min
Tekstitys: suomi

Moskovalainen matemaatikko, toisinajattelija ja muunsukupuolinen taiteilija-aktivisti Grey Violet hakee turvapaikkaa Suomesta.

Elokuvan jälkeen on keskustelu seksuaalivähemmistöistä turvapaikanhakijoina. Keskustelijoina Harri Simolin Vapaa liikkuvuus-verkostosta ja Antti Kauppinen Amnestyn sateenkaariverkostosta.

Sonita

Torstai 18.10. klo 20.00
Ohj. Rokhsareh Ghaem Maghami
2015, 90 min, Saksa, dokumentti
Kieli: Dari, farsi
Teksitys: Englanti

Elokuva kertoo nuoresta afganistanilaistaustaisesta räppäristä Sonita Alizadehista, joka elää paperittomana pakolaisena Teheranissa. Sonita tietää mitä haluaa ja pyrkii kohti unelmaansa. Esteenä ovat perheen perinteiset toiveet avioliitosta ja siihen kytkeytyvä raha. Elokuva on festivaalin päätöselokuva. 

Lyhytelokuvat I ja Lyhytelokuvat II -sarjojen lisätiedot löytyvät niiden omilta sivuiltaan. Myös Omin sanoin – turvapaikanhakijataustaisten tekijöiden sarjasta ja niiden elokuvista löytyy omilta sivuiltaan.